Onko hierojan työ raskasta?

Hierojan työtä ajatellessa monille tulee ensimmäisenä mieleen ammatin fyysisyys: Kuinka hierojat oikein jaksavat hieroa koko päivän?
Vastaus on: Kyllä, hierojan työ on fyysisesti raskasta. Kuitenkin oikealla tekniikalla monet ovat kyenneet tekemään hierojan työstä kokopäivätyön vuosiksi.

Tekniikka-, ei voimalaji

Hierontaa ei tehdä voimalla eikä sitä varten tarvita vahvoja käsilihaksia. Koulutettu hieroja ja hieronnan opettaja Jenni Piela kertoo, että hyvä fyysinen kunto auttaa suoriutumaan työstä, mutta tekniikka on kaikessa keskiössä. ”Hyvin pienet ja sirotkin ihmiset pystyvät suoriutumaan hierojan työstä”, Jenni sanoo.

Hierontaa ei tehdä tuottamalla voimaa käsillä, vaan ensisijaisena työkaluna on keskivartalo. ”Kaikki paine lähtee sieltä”, Jenni kertoo. ”Osataan siirtää sitä oman kehon painoa asiakkaaseen. Kaikki lähtee keskivartalosta ja kädet toimii välittäjänä.”

Hierojan kuitenkin on hyvä huolehtia omasta kehonhuollostaan. ”Lenkkeily, kuntosali ja hieronta”, Jenni luettelee.

Ergonomia, ergonomia!

Myös hierojan tulee kiinnittää huomio omaan työskentelyasentoonsa. Oikeanlainen työasento ja kehonhallinta vähentää kuormitusta ja ehkäisee rasitusvammoja. Tässä auttaa muun muassa mukavat ja seisomatyötä kestävät kengät sekä sähköinen hierontapöytä, jonka korkeutta voi säätää. Lisäksi palautuminen ja kehonhuolto – venyttely, taukojen pitäminen, lihaskuntoharjoittelu ja oma hieronta – ovat yhtä tärkeitä hierojalle kuin hänen asiakkailleenkin.

Hierojan tärkeimmät työkalut ovat keho, kädet ja korvat.

Henkinen hyvinvointi hierojan työssä

Hierojan rooliin kuuluu myös kuuntelijana oleminen. ”Jos asiakkaalla on 50 minuutin hieronta-aika, niin kyllähän hän kertoo paljon asioita mitä elämässä viime aikoina on tapahtunut. Siellä voi olla myös surullisia tapahtumia”, Jenni sanoo. Tällöin hierojan tehtävä on olla asiakkaalle läsnä, toimia kuuntelijana ja tuoda turvaa ja lämpöä.

Asioihin ei kuitenkaan tule ottaa kantaa eikä etsitä ratkaisuja ongelmiin ja vaikeisiin elämäntilanteisiin. ”Kuunteleminen riittää vallan mainiosti. Ei tarvitse antaa asiakkaalle suuria työkaluja. Ja niin ei myöskään pidä missään nimessä tehdä”, Jenni muistuttaa.

Lisää aiheesta ”Ammattina hieroja”