Opiskele purentalihasten hierojaksi – ammattitaidolle kysyntää nyt enemmän kuin koskaan

Muun muassa näyttöpäätetyöskentelyn lisääntyminen on kasvattanut tarvetta purentalihashieronnalle, ja täten kysyntä on kasvanut tämän erityisosaamisen ammattilaisille.

Suomen Hierojakouluilla opintoja voi räätälöidä monipuolisilla lisäkoulutuksilla, joista yksi on purentalihashieronta. Tämä lisäkoulutus on avoin myös hierojille ja muille terveydenhuoltoalan ammattilaisille. Muun muassa näyttöpäätetyöskentelyn lisääntyminen on kasvattanut tarvetta purentalihashieronnalle, ja täten kysyntä on kasvanut tämän erityisosaamisen ammattilaisille.

Mitä on purentalihashieronta?

Purentalihashieronta on hoitotapahtuma, jossa helpotetaan pään ja niskahartia-alueen särkyä sekä rentoutetaan purentalihaksia. Purentalihashierontaa suositellaan henkilöille, joilla esiintyy joitakin seuraavista oireista:

  • Hampaiden öinen narskuttelu, joka aiheuttaa pään ja leukojen alueen särkyä
  • Huimaus
  • Niska-hartioiden jäykkyys ja kipu
  • Epäselvä puhe, äänen käheytyminen
  • Kipu kasvoissa, ohimoilla tai silmän takana
  • Kipu hampaissa, purenta-arkuus
  • Oireita korvissa, kuten kuulon heikkeneminen, piston tunne, tinnitus
  • Piston tunne kurkussa tai kaulan etuosassa
  • Leuan lukkiutuminen, naksuminen tai leukaluun vihlonta

Niska- ja hartiaseudun ongelmat ovat hyvin tyypillisiä vaivoja hieronnan asiakkaalle. Purentalihaksilla on tähän yhteys: Kun purentalihakset ovat kireät, se vaikuttaa niska- ja hartiaseudun lihastasapainoon. Tämä voi muuttaa pään, niskan ja hartioiden neutraaliasentoa, mikä taas kuormittaa niska- ja hartiaseutua entisestään. Purentalihasten kireys voi aiheuttaa myös ns. triggerpisteitä, jotka heijastuvat niska- ja hartiaseudulle.

Purentalihasten hierojan tyypillinen asiakaskunta ovat purentalihasten jäykkyydestä kärsivät istumatyötä tekevät, hartiajännittäjät ja stressaantuneet henkilöt. Myös tapaturma voi olla syynä purentalihasten oireiluun.

Koulutettu hieroja, osteopaatti ja hieronnan kouluttaja Pietu Liedes: ”Purentalihaskoulutuksen avulla voit syventää tietojasi ja taitojasi siitä, miten kehon eri osa-alueet ovat yhteydessä toisiinsa.”

Kuinka purentalihashieronnan osaaminen tukee hieronnan tai muun terveydenhuollon ammattia?

  1. Palveluvalikoiman laajentuminen: Purentalihashierontakoulutus tarjoaa hierojalle/terveydenhuollon ammattilaiselle ”erikoispalvelua”, joka ei kuulu esimerkiksi koulutetun hierojan koulutussisältöön. Koulutuksen avulla pääset työskentelemään asiakkaiden kanssa, jotka kokevat erilaisia ongelmia purentaan liittyen.
  2. Kokonaisvaltainen hyvinvointi: Suurin osa vastaanotoille hakeutuvista asiakkaista kärsii niska- ja hartiaseudun ongelmista. Purentalihaskoulutus tukee kokonaisvaltaista hyvinvointia juurikin niska- ja hartiaseudun ongelmissa. Purentalihaskäsittelyn tarkoituksena on rentouttaa ja lievittää lihasjännityksiä kasvojen ja pään alueella, jotka voivat heijastua mm. niskan ja hartioiden alueelle.
  3. Kokonaisvaltainen ymmärrys kehon yhteyksistä: Purentalihaskoulutuksen avulla voit syventää tietojasi ja taitojasi siitä, miten kehon eri osa-alueet ovat yhteydessä toisiinsa. Lisääntynyt lihasjännitys/hypertonia/iskemia purentalihaksistossa voi vaikuttaa mm. pään asentoon, joka taas vastaavasti voi aiheuttaa varsinkin kroonistuessaan ongelmia niskan, selän ja hartioiden alueella.
  4. Monialainen yhteistyö muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa: Erikoistuminen purentalihasten anatomiaan ja käsittelyyn voi lisätä yhteistyötä mm. hammaslääkäreiden ja fysioterapeuttien kanssa. Hammaslääkärit ja fysioterapeutit voivat havainnoida työssään erilaisia purentaongelmia/TMJ-vaivoja ja tätä kautta ohjata eteenpäin purentalihaskäsittelyyn, jolloin erotut joukosta osaamalla käsitellä purentalihaksistoa

Yhteenvetona: Purentalihaskoulutukseen osallistuminen täydentää ja monipuolistaa koulutetun hierojan tai muun terveydenhuollon ammattilaisten osaamista. Lisäksi purentalihaskäsittelyn osaaminen/hyödyntäminen voi parantaa asiakkaiden kokemia hoitotuloksia ja tätä kautta viedä asiakasta kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Millaiseksi näet purentalihashieronnan kysynnän tulevaisuudessa?

Itse näen/koen purentalihashieronnan kysynnän olevan todellakin kasvava ”trendi”.

  1. Stressi ja sen lisääntyminen: Stressi on yksi tyypillisin syy purentalihasten lihasjännityksiin ja ongelmiin. Nyky-yhteiskunnassa varsinkin omalla vastaanotolla huomaan jatkuvasti stressitasojen olevan koholla. Stressi johtaa useassa tapauksessa mm. hampaiden narskutteluun, joka aiheuttaa/lisää lihasjännitystä purentalihaksistossa.
  2. Istumatyö/päätetyöskentely: Keskittyminen ja pitkät ajat istuen koneen ääressä ja siihen vielä huono ergonomia johtavat usein niska- ja hartiaseudun lihasjännityksiin, jotka taas voivat lisätä ja aiheuttaa purentalihasten lihasjännitystä ja päänsärkyä. Perinteinen niska- ja hartiaseudun hieronta ei välttämättä riitä, kun otetaan huomioon alueet kehosta, jotka voivat lisätä niska- ja hartiaseudun lihasjännityksiä.
  3. Yleistyminen purentaongelmissa: Yhä useammat kokevat kipua ja epämukavuuden tunnetta purentalihaksiston ja kasvojen alueella. Yleisin syy näihin on hampaiden narskuttelu. Lähtökohtaisesti asiakas etsii lääkkeettömiä ja ei-kirurgisia hoitomuotoja kyseisten kipujen ja epämukavuuden tunteen helpottamiseksi. Purentalihashieronta tarjoaa tehokkaan ja turvallisen hoitomuodon kyseisiin vaivoihin.
  4. Purentalihashieronnan vaikutusten lisääntynyt tietoisuus: Purentalihashieronnan hyödyistä puhutaan nykyään paljon enemmän. Ihmiset puhuvat keskenään ja mm. hammaslääkärit ja fysioterapeutit ohjaavat asiakkaan yhä useammin purentalihashierontaan. Ihmiset alkavat olemaan hyvinkin tietoisia purentalihashieronnan vaikuttavista tekijöistä (positiivisista) mm. päänsärkyihin, kasvojen kipuihin, purentaongelmiin ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Yhteenveto: Stressin, purentaongelmien ja tietoisuuden lisääntyminen vaikuttavat purentalihashieronnan kysyntään. Koska edellä mainitut seikat vaikuttavat olevan kasvavassa suhteessa, niin myöskin jatkossa purentalihashieronnalle löytyy varmasti kysyntää. Itse työskentelen purentaan liittyvien ongelmien kanssa jos en päivittäin, niin ainakin viikoittain.

Purentalihashieronnan koulutuksessa käsitellään purentalihaksiston anatomia, biomekaniikka sekä sairaudet. Tämän lisäksi käydään läpi aihealueen tutkiminen ja hierontatekniikat. Lue lisää koulutuksesta >

Lisää aiheesta